maanantai 28. lokakuuta 2013

Syksyn kunto? Ei onnistumista puolimaratonilla

Viikonloppu oli todella hektinen, täynnä ohjelmaa. Lähdin käymään Turun suunnilla paristakin syystä, joista toinen oli talvirenkaiden vaihto (auton renkaat on säilössä mun isän luona) ja toinen olikin sitten juoksutapahtuma, johon menin laittamaan osallistumisilmoituksen, kun en päässytkään juoksemaan Pääkaupunkijuoksuun sen nilkkatapaturman vuoksi. Hmmm... tämäkään juoksutapahtuma ei nyt osunut kaikkein parhaimpaan saumaan, kun vielä perjantai-iltanakaan, vietettyäni ensin kahvittelua ystävän luona, en ollut varma, starttaanko lauantaina. Mun olo meinaan on ollut enemmän tai vähemmän tukkeinen toista viikkoa, ja luulen sen johtuvat stressistä ja huonosti nukutuista öistä. Ehkä joku flunssakin on tulossa, välillä oli sellainen olo, kun aivastelin ja niistin paljon, mutta se meni ohi. 

No, lauantaiaamu koitti, ja olo oli kohtalainen, joten päätin sitten lähteä rykäisemään puolimaratonin Kaarinan syysmaratonille. Söin aamupalaksi puuroa, jota löysin isäni kaapista ja koitin juoda vettä. Alkuperäinen tavoite puolikkaalle oli syksyllä enkan (1.58) parantaminen, mutta lauantaiaamuna se tuntui kaukaiselta haaveelta. Syksy ei ollut mitenkään hyvä juoksun kannalta, sillä nilkan tapaturma ja viimeaikainen stressailu oli varmasti vienyt mehua. Päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan, josko rennolla juoksulla enkka tulisi! Päätin, että jos ei kulje, niin ainakin lönkyttelen maaliin pitkiksen merkeissä. Tiesin ainakin reitin olevan tasainen, joskin kahden kierroksen juokseminen vähän harmittaa. Mun mielestäni puolikkaan tapahtuma pitää ehdottomasti olla yhdessä lenkissä, jotta reitti voi olla mielekäs! Maratonilla kaksi kierrosta on ihan ok, kuten esim. Tukholmassa on! Ainiiiin, yksi huomion arvoinen seikka oli se, että taas satoi vettä, kun lauantain juoksustartti koitti. Mun iskäkin sanoi, että "aina kun sä juokset, sataa vettä!" Totta! Iskä sen tietää, kun on niin usein mua ollut kannustamassa sateessa!



No, muuten oli hyvä keli juosta, ja aloitinkin aika kivasti juoksemaan, ja juoksu tuntui helpolta. Noin kahdeksaan kilometriin juoksu tuntui hyvältä ja vauhti reippaalta, mutta sitten alkoi tuntua siltä, ettei happi kulje kunnolla. Jotenkin tuntui, että syke jäi jonnekin korkeuksiin, ja juoksu alkoi tökkiä, koska hengittäminen oli raskasta. Päätin suosiolla laskea vauhtia hieman, vaikka päätös harmittikin. Mutta mitä sitä turhaan alkaa repimään, kun jo tuossa vaiheessa juoksu alkoi tökkiä. Positiivista oli, että jalat veti kivasti, joten ongelmat olivat tällä kertaa jossain muualla kuin raskaissa jaloissa. Tiedän, että monen mielestä voin kuulostaa luovuttajalta, mutta viikon meiningit olon kanssa ja fiilis pään sisällä käskivät mua lopettamaan kovaa juoksemisen, ja vaihtamaan reippaaseen menoon (siis mulle reippaaseen). En tahdo riskeerata omaa terveyttäni juoksemalla itseäni henkihieverissä. Tänään ei vaan kulkenut, ja maaliin juoksinkin viidennessä puolimaratonissani kolmanneksi parhaimpaan/huonoimpaan aikaan eli 2.02. Ihan ok mieli tuli siitä, että Garmin näytti 21.37km, km-vauhdiksi 5.45, ja tämä tuli kohtuullisella juoksulla, vaikken sitten taas usko, että ennätystä olisin tänään repimällä saanutkaan. 

Mä en tiedä, olenko pettynyt vai helpottunut. Olen omassa päässäni luonut kenties paineitakin enkkarin rikkomisesta, ja salaa toivoin syksyltä sellaista 1.55 aikaa, mutta siitä jäätiin ja kauas. Pettynyt en ole tämän lauantain juoksuuni, koska tein mielestäni fiksusti, vaan ennemminkin olen pettynyt siihen, että tässä syksyllä ei tullut sellaista fiilistä ja henkeä, että "mä pystyn mihin vain!", ja myöskään oma jaksaminen ei ole ollut tutulla tasolla. Helpottunut olen sitten siksi, että nyt alkaa tulla niin kylmä, että enää en viitsi mihinkään tapahtumaan lähteäkään. Nyt on aikaa ladata akkuja, ja miettiä, miten saan oman kropan siihen kuntoon, missä uskon sen olevan ja jatkaa tätä monipuolisen liikkumisen jaksoa. Ensiksi vedän vielä toisen kevyen viikon tähän alle, eli joogaan ja liikun kevyesti, ja sitten jatkan liikkumista oman fiiliksen mukaan (niinkuin olen nyt syksyllä aika pitkälti tehnytkin). 

En missään nimessä halua, että juoksusta tulee mitään pakkopullaa, eikä se sitä nyt olekaan. Mä olen äärimmäisen onnellinen, että mulle on suotu näinkin terve keho, jossa voin juosta ja harrastaa tätä maailman parasta mielenterapiaa, eli liikuntaa. Olen päätynyt upean suunnistuksen joukkoon, haaveilen triathlonista, nautin juoksusta ja aion palata uimahallillekin. Olen onnellinen, että olen pystynyt säilyttämään liikunnan ilon. Nyt vain tuntuu, että oma keho vaatii paljon enemmän, jotta kehittyisin juoksussa. Jokaiselle varmasti tulee sellainen piste, jossa kehitys hidastuu tai pysähtyy, ja keho vaatisikin jo kovempaa treeniä, mitä on valmis tekemään. Kaiken järjen mukaan mun pitäisi pystyä juoksemaan kovempaa puolimaraton, kun kerta tänäkin vuonna olen kympin juossut alle 52 minuuttiin. Mc Millanin juoksulaskurikin kertoo, että teoriassa sen puolikkaan pitäisi mennä lujempaa.


No, jokatapauksessa, lauantaina juoksu ei kulkenut aivan toivotulla tavalla, mutta tätä tämä on. Onnistumisia ja epäonnistumisia. Enkä mä oikeasti ole kovin pettynyt, vaikka teksti ehkä antoi niin ymmärtää. Nyt on aika levätä, hoitaa pari terveyteen liittyvää asiaa kuntoon ja nauttia liikunnasta. Niin kevyestä joogasta, kuin kunnon hikirääkistäkin. Sitten alan miettiä, kuika tavoitteellisesti ensi vuonna aion liikkua.

Onko teidän "kisakausi" jo paketissa, vai osallistutteko vielä lumipelon uhallakin johonkin tapahtumaan? Miten käsittelette epäonnistuneet liikuntasuoritukset? Voiko jokaisesta suorituksesta löytää jotain hyvääkin?!

Mukavaa viikon alkua kaikille!

22 kommenttia:

  1. Moi Hanna! Kiitos mielenkiintoisesta raportista, tykkään aina lukea muiden kisaraportteja. Mun mielestä teit hienosti, kun kuuntelit omaa kroppaa (jaksan nykyään aina toitottaa tästä :D) ja juoksit päivän kunnon mukaan. Saitpahan hyvän pitkiksen alle, kuten itsekin sanoit.. Aina ei vaan kulje eikä sille voi mitään, joten nyt vaan suunta eteenpäin :). Mulla on kisakausi paketissa ja vähän sellainen siirtymäkausi menossa kohti uutta (maraton)treenikautta, joka starttaa kunnolla tammikuussa. Liikunnaniloa sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. iitos ihanasta ja piristävästä kommentista, ihana Karoliina! :) Raportteja on tosiaan kiva lukea, oli ne sitten onnistuneita tai ei-niin-onnistuneita suorituksia. Toi on totta, että aina ei kulje, vaikka kuinka tahtoisi! Ite en kans osaa mennä epämukavuusalueelle helposti, ja siks tuli sellainen olo, että luovutinko helpolla... no, tämä oli tällainen juoksu, ja ensi vuonna uudet kujeet! ;)

      Liikunnaniloa tännre, ja sinne! Naatiskellaan ihanasta syksyn pk-kaudesta! :)

      Poista
  2. Vau, hyvä Hanna! Unohda se pettymys ja laita asiat oikeeseen mittakaavaan: mä en jaksa edes juosta puolikasta, saati sitten lähellekään kahta tuntia. Sun suorituksesi on huikea! Ja kuten itekin kirjotit, niin stressi yms. varmasti vaikutti lopputulokseen. Ens kerralla sitten taas viisaampana matkaan ♥

    Oma kisakausi tuli laitettua pakettiin jo syyskuun ekalla viikolla. Nyt ootan malttamattomana hallikautta :D Toisaalta kyllä mietin sitäkin, että jättäisinkö kokonaan kisaamatta ja oottaisin vaan ens kesää.. mutta en taida malttaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta fiiliksestä! Se on totta, että eihän kaikki pysty juoksemaan sitä puolikasta, mutta tietty sitä aina tahtois tehä oma paras suoritus ja parantaa aikoja! Vaikkei se aina voi olla mahdollinenkaan...

      Sä oot kuules niin huikee noissa sun omissa lajeissa, salilla ja yleisurheilussa! Huh! Ite voi vaan haaveilla niistä luvuista, mitä sä nostat penasta ;) Huikee oot! <3

      Hih, kisailu on kyllä niin kivaa.. tuskin maltat odottaa kesään asti ;)

      Poista
  3. Ööö, mä jäin miettimään että kukahan aattelisi että olisit luovuttaja. Tuo kropan kuuntelu on vain viisautta! Ja sitäpaitsi, puolimaraton kahteen tuntiinhan on tosi hyvä!!

    Joskus on hyvä haastaa itseänsä, mutta ei koskaan oman terveytensä ehdoilla. Mä ainaki vain nostan hattua sille, että osaat kuunnella kroppaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei varmaan kukaan.. mä pienessä mielessäni vaan aluksi mietin niin ;) Heh, onhan toi ihan oman tasoinen aika, mutta ainahan sitä tahtois parantaa! ;)

      Oot kyllä oikeassa! Ei saa haastaa itteensä "huonona" päivänä. Kyllä viel tulee munkin aikani! Kiitos, Satu <3

      Poista
    2. <3 Mä oon muute oikeesti miettinyt, että ois ihan mahtava nähdä sinua ja Tiinaa livenäki! Voitais pitää joku urheiluviikonloppu :) Ois huippua!! :) Mä voisin sitten vaikka pitää vähän vauhtileikittelyä ja sitten voitais kävellä/juosta kunnon pitkis! :)

      Poista
    3. Voi Satu, se olis ihan täydellistä. <3 Voitais mennä lenkille ja sitten vaikka mun ja Tiinan keskukseen kuntosalille nimellisesti "treenaa" ja saunomaan. Sit voitais käydä syömässä! Vitsit, se olis ihan tajuttoman huippua!!! :) Nyt tuumasta toimeen ja suunnittelurinki pystyyn ;)

      Poista
  4. Voi harmi, jos ja kun jäi vähän ristiriitaiset olotilat juoksusta. En tietenkään yhtään voi sanoa tietäväni miltä susta tuntuu, mutta sanon kuitenkin, että mielestän tuo aika on kyllä ihan älyttömän hyvä, varsinkin jos juoksit sen vielä ei-niin-keveissä tunnelmissa. Sä teit ihan uskomattoman huikean työn maratonille talven ja kevään aikana, että sulla on kyllä täysi syy olla tyytyväinen itseesi tämänkin kauden jälkeen! Ja kuten sanoit - onneksi olet löytänyt paljon uusia lajeja, joista innostut, ja mä oon kans aina valmis jumppakaveriksi ;) Olet rautainen mimmi ja nyt vaan nautit liikkumisen flowsta, ilman mitään suorituspaineita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos Tiinaseni! <3 Toi on totta, että keväällä tuli treenattua siihen maratonille niin kovin ja säännöllisesti, että koko kesä ja syksy on mennyt vähän "lepsummin", ja onhan se mielelle tehnyt hyvää! Sempä vuoks en ookaan varma, aionko juosta ens vuonna maratonia laisinkaan!!

      Ja jeee, yhteiset jumpat, mennään ihmeessä! Viestitellään! Ehkä jo loppuviikosta? ;)

      Poista
  5. Voi Hanna, ei tuohon nyt todellakaan tarvi pettynyt olla! Tosi hienostihan sä juoksit siihen nähden, ettei kropalla ollut paras päivä :) Kyllä se siitä iloksi vielä muuttuu ja ainakin olit fiksu ja ymmärsit himmata, toisin kuin eräät tuossa joku aika sitten... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi! :) Nää kommentit saa mut niin hyvälle mielelle! Eihän tosiaan aina voi olla se huippupäivä, niinhän se menee! Totta, kyllähän takaraivossa jyskytti tää sun ja erään toisen bloggarin tarinat, omin silmin nähty elvyttäminen Espoon juoksussa ja ja ... tällä kertaa osasin olla fiksu, mutta jäi silti tunne, että luovutin liian helpolla!

      Poista
  6. Toihan on vaan henoa, ettet lähtenyt repimään, vaan kuuntelit kroppaasi! Joskus ei vaan kulje. Jos sulla on nyt ollut tavallista enemmän stressiä, niin se varmasti vaikuttaa. Ainakin itse huomaan, että paineet töissä/muussa elämässä verottavat jaksamista myös liikunnoissa. (Voi kun olisin itsekin yhtä fiksu kuin sinä, ja osaisin silloin kevennellä..) Kyllä se fiilis ja kunto sieltä taas löytyy, kunhan kroppa saa vähän lepoa ja kevyempää treeniä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Suvi, fiksusta ja kivasta kommentista! :) Totta, oli ehkä jopa tyhmää lähteä tuohon juoksuun, mutta toisaalta olen loppujen lopuksi ihan tyytyväinen, että lähdin, koska ei tosiaan aina voi mennä huipusti! Nää epäonnistumisetkin kasvattaa ja totta, kyllä ehkä se munkin aika tulee! Onneks into juoksuun ja liikuntaan ei oo mennyt! :)

      Poista
  7. Mun mielestä myös hienoa että osaat ja ennenkaikkea uskallat kuunnella kroppaasi!

    Mä oon miettinyt aika paljon juoksun mielekkyyttä, onko kivaa vai pakkopullaa, hyvä fiilis vai paineita tavoitteiden suhteen, jne... Luulen, tai oikeastaan tiedän että mulle ei sovi (tiukat) aikatavoitteet. Vaikka tietysti kun sitä saman matkan uudelleen juoksee, haluaa että se aika on edellistä parempi.

    Mulla oli ehkä vähän samanlainen tilanne viime syksynä, kun suunnittelemani 30 km debyytti oli pakko jättää just sitä ennen sairastamani flunssan vuoksi väliin ja juosta tilalla "vaan" 16 km. Ja kun sen 16 km:kin juokseminen tuntui ainakin osittain aika pahalta, niin vähän siitä sellainen huono maku jäi. Ja ainakin hampaankoloon että "pakko" seuraavana vuonna päästä juoksemaan pidempääkin matkaa.

    Näiden "ei niin hyvien" juoksujen kanssa pitäis vaan olla itselleen armollinen ja uskoa tulevaisuuteen, että kyllä mä vielä tästä nousen. Mutta sillai positiivisella tavalla, ettei siitä nousemisestakin tuu pakkopullaa. Pitää vaan jättää taakseen ja mennä eteenpäin uutena ja uljaana :)

    Ja mun juoksut on olleet tän vuoden jo jonkin aikaa tässä. Ens vuonna sitten uudet kujeet ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi! :) Musta tuntuu vähän samalta, että aikatavoitteet ei oo ihan mun juttu. Haen vähän erillaisia onnistumisen tunteita tän liikunnan suhteen, en oikeen osaa selittää... sellainen liian järjestelmällinen tekeminen ei sitten kuitenkaan ole mun juttu!

      Onneksi osasit jättää tuon 30km:n rykäisyn tekemättä, ja lähditkin lyhyemmälle matkalle... vaikka eihän siitä tosiaan olisi tarvinnut pakonomaista tarvetta seuraavaa vuotta ajatellen tulla! Onneksi tuntuu siltä, että oot säilyttänyt juoksunkin innon ;)

      Oot ihan oikeassa, pitäisi vaan olla liikaa ajattelematta niitä menneitä juoksuja ja suorituksia, ja keskittyä vaan tulevaan ja siihen, että se kehitys tulee sen liikunnan ilon kautta! :)

      Poista
  8. Harmi että sulle jäi sellanen fiilis että luovutit liian helpolla puolikkaassa :( Kuitenkin hyvä aika ja järkevintä on kuunnella itseänsä ja mennä siihen tahtiin mikä tuntuu hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei välttämättä jäänyt sellainen olo, että luovutin liian helpolla, vaan tein omasta mielestäni oikein (ja olin psyykannut itseni siihen). Harmillinen fiilis tuli enemmänkin siitä, että syksyn kunto niin henkisesti kuin fyysisesti ei ole toivotunlainen, että olisin voinut juosta onnistuneen juoksun! Oonkin ilonen, etten lähtenyt repimään, vaan lauantaina ei ollut mun päivä, ja juoksin päivän kunnon mukaan ;)

      Poista
  9. Tuttu fiilis, oon juossut nyt kaks kertaa 2.02 puolikkaalla.. Ei mene millään rikki kaks tuntia vaikka kymppi menee johonkin 48 minuuttiin :o No, tiedän että kyllä se jonain päivänä menee ja todennäköisesti oikein reilusti. Usein paras tulos tulee silloin kun ei odota oikein mitään.

    Juoksutapahtumankin voi käydä treenimielessä joten hyvä että otit sen noin, reippaana pitkiksenä.

    Oma kisakausi pakettiin viikonloppuna oikein ryminällä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh, sulla kyllä pitäs kaiken järjen mukaan mennä alle kahden tunnin! :D Toi on totta, pitäs jostain saada meille se rentous siihen seuraavaan suoritukseen, niin enkat paukkuu puolikkaallakin ;) Ei oteta ressiä!!

      Ei vitsit, jännittää sun puolesta jo ! Tsemppiä ihan hurjasti! :) Täällä pidetään peukkuja!

      Poista
  10. Epäonnistuneiden liikuntasuoritusten (kisojen) käsittelyä täälläkin vasta opetellaan. Olen osallistunut erilaisiin kisoihin harrastusteni vuoksi satoja kertoja ja en vieläkään osaa sanoa miten siitä tappion tuskasta ja epäonnistumisen fiiliksistä pääsee parhaiten yli.

    Joukkuelajeissa sanoisin sen olevan helpompaa, koska et ole siinä tilanteessa yksin. Yksilölajeissa tulee helposti vain syyteltyä itseään ja pohdittua asioita liikaa omassa päässä.

    Faktahan on se, että aina kisoissa ei voi onnistua. Joka kerta ei pysty parantamaan suoritusta, vaikka sitä kuinka toivoisi ja olisi sitä varten treenannut. Kuntohuipun ajoittaminen, tankkaus, muu valmistuminen ja vaikkapa keskittyminen vaikuttavat itse suoritukseen.

    Onhan tämä monesti nähty kansainväliselläkin tasolla, kun ammattiurheilija joutuu kisan jälkeen selittelemään epäonnistumistaan medialle, vaikka apuna olisi useammat valmentajat ja pitkälliset treeniohjelmat, hurjimmassa tapauksessa jopa vuosien työ. Meidän ei onneksi tarvitse heti maaliin tulon jälkeen tv-haastattelussa omaa pettymystä analysoida! :)

    Hienosti tsemppasit joka tapauksessa ja oman kropan kuuntelu on järkevää, vaikka ymmärrän kyllä myös harmituksesi, kun kisa ei mennyt odotusten mukaan. Varmasti jokaisesta suorituksesta löytää myös jotain hyvää tai opittavaa jatkoon.

    Itse olen sitä mieltä, että kisoihin vain, kisaamalla sitä oppii. Siksipä ajattelin juoksennella puolikkaan itsenäisyyspäivänä, vaikka oikeasti juoksut ovat jääneet nyt tosi vähille. Mutta ainakin opettelen kisajuttuja siinä, sekä opettelen myös ottamaan rennommin.

    Luin eräästä jenkkijuoksublogista hyvän vinkin, joka kannattaa pitää mielessä itse kisoihin valmistautuessa. On kahdenlaisia kisoja: niitä, joissa oikeasti kilpaillaan ja tavoitellaan omaa huipputulosta ja sellaisia kisoja, joihin osallistutaan osallistumisen ilosta tai tapahtuman hyvän fiiliksen vuoksi, vaikka oma harjoittelu olisi voinut jäädä vähemmälle tai on kova kisakausi päällä, jolloin kaikissa kisoissa ei ole järkevää repiä välttämättä täysillä. Ja niinhän se on, että stressata ei kannata, vaan pitää liikunnan ilo mielessä, kisoissakin!

    VastaaPoista
  11. Oho, sullapa on taustaa kisoista. Tosin, olenhan mäkin salibandypelejä pelannut urallani monia, myös niitä tärkeitä (SM-finaaleja yms.), joten rutiiniakin pitäisi olla käsitellä erilaisia tunteita. Mutta kuten sanoit, joukkueena on helpompaa, mutta omassa suorituksessa voi miettiä vaan sitä omaa tapausta. Juoksukin on just tosi herkkä laji, että mikä vaan voi mennä piloille, ja suoritus ei olekaan siten kaikkein paras mahdollinen.

    Kiitos, Paula! Alkaa kyllä löytyä paljon positiivistakin tuosta juoksusta, ja eihän toi nyt aivan piloille mennyt! :) Uuu, itsenäisyyspäivän puolikas kuulostaa kivalta! ;) Mä mietin, että voisin kyllä osallistua juoksuihin useamminkin, mutta onhan noi tapahtumat aika kalliita.. :/

    VastaaPoista

Kommentoi on bloggaamisen suola. Arvostan jättämääsi kommenttia suuresti :)